Σπίτι-Κήπος StarDust_Made
ΑΡΧΙΚΗ Blogs Σπίτι-Κήπος

Bone china: η κομψή,πολυτελής,ημιδιάφανη πορσελάνη

Η πορσελάνη Bone china είναι ένας τύπος κεραμικού που αποτελείται από τέφρα οστών,αστρικό υλικό και καολίνη.

Έχει οριστεί ως "σκεύη με ημιδιαφανές σώμα" που περιέχει τουλάχιστον 30% φωσφορικό άλας που προέρχεται από οστά ζώων και υπολογιζόμενο φωσφορικό ασβέστιο. Η πορσελάνη από κόκκαλο είναι το ισχυρότερο από τα κεραμικά από πορσελάνη, με πολύ υψηλή μηχανική και φυσική αντοχή στα τσιπ, και είναι γνωστή για τα υψηλά επίπεδα λευκότητας και ημιδιαφάνειας.

Η υψηλή αντοχή της,της επιτρέπει την παραγωγή σε λεπτότερες διατομές από άλλους τύπους πορσελάνης.Όπως τα πέτρινα, είναι υαλοποιημένη, αλλά είναι ημιδιαφανής λόγω των διαφορετικών ορυκτών ιδιοτήτων.

Στα μέσα του 18ου αιώνα, οι Άγγλοι αγγειοπλάστες δεν είχαν καταφέρει να φτιάξουν πορσελάνη με σκληρή πάστα (όπως κατασκευάζεται στην Ανατολική Ασία και την πορσελάνη Meissen), αλλά βρήκαν την στάχτη των οστών, μια χρήσιμη προσθήκη στα μείγματα πορσελάνης με μαλακή πάστα,δίνοντας δύναμη. 
Αυτό έγινε πρότυπο στο εργοστάσιο πορσελάνης Bow στο Λονδίνο (που λειτουργούσε γύρω στο 1747) και εξαπλώθηκε σε μερικά άλλα αγγλικά εργοστάσια. Το σύγχρονο προϊόν αναπτύχθηκε από τον αγγειοπλάστη του Staffordshire Josiah Spode στις αρχές της δεκαετίας του 1790. 
Ο Spode περιελάμβανε καολίνη, έτσι η φόρμουλα του, που μερικές φορές ονομαζόταν "Staffordshire bone-porcelain", ήταν ουσιαστικά σκληρή πάστα, αλλά πιο δυνατή, και οι εκδόσεις υιοθετήθηκαν από όλα τα μεγάλα αγγλικά εργοστάσια γύρω στο 1815. 
Από την αρχική ανάπτυξή της και μέχρι το δεύτερο μέρος του 20ου αιώνα, η πορσελάνη bone china ήταν σχεδόν αποκλειστικά αγγλικό προϊόν, με την παραγωγή να εντοπίζεται αποκλειστικά στο Stoke-on-Trent.
 
Τον 20ο αιώνα άρχισε να κατασκευάζεται αλλού, όπως στη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αναφορές σε "china" ή "porcelain" μπορούν να αναφέρονται σε πορσελάνη με κόκαλο και η "English porcelain" χρησιμοποιείται ως όρος γι 'αυτό, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε όλο τον κόσμο.

Και λίγη ιστορία

Η πρώτη ανάπτυξη αυτού που θα γινόταν γνωστό ως πορσελάνη έγινε από τον Thomas Frye στο εργοστάσιό του πορσελάνης Bow κοντά στο Bow στο Ανατολικό Λονδίνο το 1748. Το εργοστάσιό του βρισκόταν πολύ κοντά στις αγορές βοοειδών και τα σφαγεία του Λονδίνου και του Essex, και ως εκ τούτου είχε εύκολη πρόσβαση σε οστά ζώων. 

Ο Frye χρησιμοποίησε έως και 45% τέφρα οστών στη σύνθεσή του για να δημιουργήσει αυτό που ονόμασε «λεπτή πορσελάνη». 

Αργότερα, ο Josiah Spode στο Stoke-on-Trent ανέπτυξε περαιτέρω την ιδέα μεταξύ 1789 και 1793, παρουσιάζοντας το "Stoke China" του το 1796. Πέθανε ξαφνικά ένα χρόνο αργότερα, και ο γιος του Josiah II γρήγορα ξαναβάφτισε το σκεύος "Bone china".

Μεταξύ των εξελίξεων του ήταν να εγκαταλείψει τη διαδικασία του Frye για φρύξη του οστού μαζί με μερικές από τις άλλες πρώτες ύλες του σώματος, αντί να φρύξει μόνο το οστό. Η πορσελάνη με κόκαλο αποδείχθηκε γρήγορα πολύ δημοφιλής, οδηγώντας στην παραγωγή της από άλλους Άγγλους κατασκευαστές αγγειοπλαστικής.

Τόσο η σύνθεση του Spode όσο και η επιχείρησή του ήταν επιτυχημένες: η σύνθεσή του από 6 μέρη στάχτης οστών, 4 μέρη πέτρας Κίνας και 3,5 μέρη πηλό Κίνας, παραμένει η βάση για την bone china. Μόλις το 2009 η εταιρεία του,η Spode, μπήκε σε διαχείριση προτού εξαγοραστεί τελικά από την Portmeirion

Πρώτες ύλες

Η παραδοσιακή σύνθεση για την πορσελάνη bone china είναι περίπου 25% καολίνη , 25% πέτρα Κορνουάλης και 50% τέφρα οστών.
Η στάχτη των οστών που χρησιμοποιείται στην Κίνα με κόκκαλα παρασκευάζεται παραδοσιακά από οστά βοοειδών που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Αυτά τα οστά συνθλίβονται πριν αποζελατινοποιηθούν και στη συνέχεια πυρώνονται στους 1.000 °C περίπου για να παραχθεί οστική τέφρα.
Η στάχτη αλέθεται σε ένα λεπτό μέγεθος σωματιδίων. 
Το συστατικό καολίνη του σώματος χρειάζεται για να δώσει στο μη πυρωμένο σώμα πλαστικότητα που επιτρέπει τη διαμόρφωση των αντικειμένων.  Αυτό το μείγμα στη συνέχεια ψήνεται στους 1200 °C περίπου.  Οι πρώτες ύλες της bone china είναι συγκριτικά ακριβές και η παραγωγή απαιτεί πολλή εργασία,γι' αυτό και η πορσελάνη bone china είναι είδος πολυτέλειας και έχει υψηλή τιμή. 
Η χρήση ενώσεων υδροξυαπατίτη , που προέρχονται από πηγές πετρωμάτων, αντί της τέφρας των οστών, έχει δει αυξημένη χρήση από τη δεκαετία του 1990. Εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα,το κεραμικό υλικό που προκύπτει,συμμορφώνεται με τους αποδεκτούς ορισμούς της πορσελάνης bone china  και οι ιδιότητες και η εμφάνιση δε διακρίνονται από εκείνες που χρησιμοποιούν φυσική οστική τέφρα. 

 

Τοποθεσίες παραγωγής 

Για σχεδόν 200 χρόνια από την ανάπτυξή της, η πορσελάνη bone china παρήχθη σχεδόν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα μέσα του 20ου αιώνα, κατασκευαστές σε άλλες χώρες άρχισαν την παραγωγή,με τους πρώτους επιτυχημένους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι στην Ιαπωνία.
Τα πιο πρόσφατα χρόνια η παραγωγή στην Κίνα έχει επεκταθεί σημαντικά και η χώρα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πορσελάνης bone china στον κόσμο. Άλλες χώρες που παράγουν σημαντικές ποσότητες πορσελάνης είναι το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ιράν,η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.
Από την έναρξη του πρώτου εργοστασίου, Bengal Potteries, το 1964, η παραγωγή bone china από Iνδικά εργοστάσια είχε αυξηθεί σε 10.000 τόνους ετησίως μέχρι το 2009,16-17 τόνοι την ημέρα το 2003. 
Η Lenox ήταν ο μόνος σημαντικός κατασκευαστής πορσελάνης οστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρείχε προεδρικές υπηρεσίες στον Λευκό Οίκο . Έκλεισε οριστικά την παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020.