Σπίτι-Κήπος StarDust_Made
ΑΡΧΙΚΗ Blogs Σπίτι-Κήπος

Ποιό είναι το καλύτερο υλικό για τα σερβίτσια σας;

 

Όσον αφορά την επιλογή του καλύτερου υλικού για τα σερβίτσια, τα σκεύη ψησίματος και τα σκεύη μαγειρικής,οι επιλογές που προσφέρονται στην αγορά είναι πολλαπλές. Υπάρχει όλη η οικογένεια των κεραμικών (πήλινα, πέτρινα και πορσελάνη) αλλά και γυαλί, μελαμίνη ή πλαστικό.

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση, θα επικεντρωθούμε μόνο στα κεραμικά σερβίτσια. Για να κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υλικού, θα μελετήσουμε καθένα από αυτά και θα συγκεντρώσουμε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για κάθε υλικό, ώστε να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ πήλινων,πέτρινων ειδών,πορσελάνης και bone china

Τα είδη των κεραμικών

Ακολουθούν μερικές σύντομες περιγραφές των 4 τύπων κεραμικών στα οποία θα επικεντρωθούμε – πήλινα,πέτρινα, πορσελάνη και πορσελάνη bone china

  • Πήλινα σκεύη: αυτό το είδος κεραμικού είναι βαρύ, στιβαρό και απλό. Το χρώμα είναι συνήθως καφέ ή κόκκινο. Είναι καλύτερα να το κρατάτε μακριά από αλλαγές θερμοκρασίας και καλύτερα να αποφεύγετε το φούρνο μικροκυμάτων και το φούρνο. Αυτό το υλικό είναι πολύ πορώδες που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λερώσει ή να απορροφήσει υγρό. Είναι επίσης το φθηνότερο αλλά και το λιγότερο ανθεκτικό από όλα τα είδη κεραμικών. Συχνά ζωγραφισμένα στο χέρι και εύθραυστα.
  • Πέτρινα : λιγότερο πορώδη από τα πήλινα, τα stoneware είναι επίσης πιο ανθεκτικά και έχουν πιο ανοιχτό χρώμα (αλλά είναι πιο αδιαφανή από την πορσελάνη). Πυροδοτείται σε θερμοκρασία μεταξύ 1300 και 1400 βαθμών κελσίου. Είναι αρκετά ανθεκτικό αλλά όχι τόσο εκλεπτυσμένο και λεπτό όσο η πορσελάνη. Είναι μια καλή επιλογή οικογενειακού στυλ, αλλά να έχετε κατά νου ότι δεν είναι αιώνια.
  • Πορσελάνη : είναι η μη πορώδης επιλογή του κεραμικού. Έχει απίστευτη αντοχή που προκύπτει από την υψηλή θερμοκρασία ψησίματος. Η πορσελάνη είναι επίσης ανθεκτική σε φούρνο μικροκυμάτων, φούρνο και κατάψυξη. Τέλος, αυτός ο τύπος κεραμικού πλένεται και στο πλυντήριο πιάτων. 
  • Bone China : γενικά παρασκευάζεται από ένα μείγμα πολύ εξευγενισμένου πηλού και τέφρας οστών. Είναι πολύ λευκό, σχεδόν διαυγές. Η Bone China είναι επίσης πολύ κομψή και εκλεπτυσμένη, αλλά είναι επίσης και πολύ ανθεκτική. Ιδανικό για ειδικές περιστάσεις αλλά και για καθημερινή χρήση.

Οι διαφορές στο στυλ

Τα πήλινα σκεύη είναι σίγουρα η πιο casual και λιγότερο πρακτική επιλογή. Αν θέλετε κάτι πιο ανθεκτικό και αριστοκρατικό για το σερβίτσιο σας, η επιλογή πρέπει να είναι ανάμεσα σε πέτρινα και πορσελάνη. Η επιλογή μεταξύ Stoneware και Porcelain είναι συχνά θέμα εμφάνισης και τιμής.

Εάν θέλετε τη μέγιστη ανθεκτικότητα και εάν θέλετε να αποφύγετε το θρυμματισμό, η πορσελάνη είναι καλή επιλογή. Για καθημερινή χρήση ή πιο επίσημα δείπνα, τα σετ δείπνου από λευκή πορσελάνη θα κάνουν εξαιρετική δουλειά. 

Αν νιώθετε περιπετειώδεις και θέλετε να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό στυλ, αλλά να μείνετε με τις ιδιότητες της πορσελάνης, προτιμήστε ένα στυλ μαύρου πηλού 

Stoneware & Porcelain όταν πρόκειται για ψήσιμο

 

Αποφύγετε τη χρήση bone china πορσελάνης για ζέσταμα: όταν πρόκειται για θέρμανση και ψήσιμο, η επιλογή είναι πραγματικά μόνο μεταξύ Stoneware και Porcelain.

Μερικά γεγονότα:

  • Θέρμανση και μαγείρεμα : κατά γενικό κανόνα, αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (από το ψυγείο, το φούρνο, το πλυντήριο πιάτων). Τόσο η πέτρα όσο και η πορσελάνη δεν πρέπει να τοποθετούνται σε άμεση θερμότητα. Τόσο η πέτρα όσο και η πορσελάνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον φούρνο μικροκυμάτων.
  • Καθαρισμός: συνήθως και τα δύο υλικά πλένονται στο πλυντήριο πιάτων
  • Ψήσιμο: η πορσελάνη είναι μη πορώδης – τα πορσελάνινα σκεύη είναι μια εξαιρετική επιλογή για ψήσιμο! Η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα και το ψήσιμο θα είναι τέλειο. Επίσης, η γυαλισμένη πορσελάνη είναι φυσικά αντικολλητική. Έτσι θα απολαύσετε το ψήσιμο στον φούρνο με σκεύος από πορσελάνη.