Αρωματοθεραπεία StarDust_Made
ΑΡΧΙΚΗ Blogs Αρωματοθεραπεία

Τα εκπληκτικά οφέλη του αιθέριου έλαιου μύρου

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με το μύρο από τις βιβλικές ιστορίες ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι.

Το Mύρο είναι ένα κοκκινοκαφέ ρετσίνι από ένα αγκαθωτό δέντρο — Commiphora myrrha, γνωστό και ως C. molmol — που είναι εγγενές στη βορειοανατολική Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία. Μια διαδικασία απόσταξης με ατμό χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αιθέριου ελαίου μύρου, το οποίο είναι κεχριμπαρένιο έως καφέ και έχει γήινο άρωμα.

Το μύρο χρησιμοποιείται από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα τις πιθανές χρήσεις του ελαίου, μεταξύ άλλων για πόνο, λοιμώξεις και δερματικές πληγές.

Εδώ είναι 11 βασισμένα στην επιστήμη οφέλη για την υγεία και χρήσεις του αιθέριου ελαίου μύρου.

1. Σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια

 Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μύρο και άλλα αιθέρια έλαια για να ταριχεύουν τις μούμιες, καθώς τα έλαια όχι μόνο παρέχουν ένα ωραίο άρωμα αλλά και αργή αποσύνθεση. Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα έλαια σκοτώνουν βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Επιπλέον, στους Βιβλικούς χρόνους, θυμίαμα μύρου —συχνά σε συνδυασμό με λιβάνι— έκαιγαν σε χώρους λατρείας για να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αέρα και στην πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από βακτήρια.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καύση μύρου και λιβανιού μείωσε τον αριθμό των βακτηριδίων στον αέρα κατά 68%!

Προκαταρκτική έρευνα σε ζώα υποδηλώνει ότι το μύρο μπορεί να σκοτώσει άμεσα τα βακτήρια, καθώς και να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία σκοτώνουν επίσης τα βακτήρια.

Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, το έλαιο μύρου έχει ισχυρές επιδράσεις έναντι πολλών μολυσματικών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ανθεκτικών στα φάρμακα. Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, το λάδι μύρου σε χαμηλή αραίωση 0,1% σκότωσε όλα τα αδρανοποιημένα βακτήρια της νόσου του Lyme, τα οποία μπορεί να επιμείνουν σε μερικούς ανθρώπους μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά και να συνεχίσουν να προκαλούν ασθένειες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν το έλαιο μύρου μπορεί να θεραπεύσει επίμονες λοιμώξεις Lyme.

Συνοπτικά

Το έλαιο μύρρου έχει χρησιμοποιηθεί για να σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια πολύ πριν οι επιστήμονες ανακαλύψουν ότι τα μικρόβια προκαλούν μεταδοτικές ασθένειες. Μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ορισμένα ανθεκτικά στα φάρμακα και βακτήρια της νόσου του Lyme.

2. Υποστηρίζει τη στοματική υγεία

Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, το μύρο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία στοματικών λοιμώξεων και φλεγμονών Ορισμένα φυσικά στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες περιέχουν λάδι μύρου, το οποίο είναι εγκεκριμένο ως αρωματικό από τον FDA.

Επιπλέον, όταν τα άτομα με νόσο Behcet - μια φλεγμονώδη διαταραχή - χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα μύρου για τη θεραπεία επώδυνων στοματικών πληγών τέσσερις φορές την ημέρα για μια εβδομάδα, το 50% από αυτούς είχε πλήρη ανακούφιση από τον πόνο και το 19% είχε πλήρη επούλωση των στοματικών πληγών.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι το στοματικό διάλυμα που περιέχει λάδι μύρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ουλίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των ούλων γύρω από τα δόντια, λόγω συσσώρευσης πλάκας.Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Δεν πρέπει ποτέ να καταπίνετε προϊόντα στοματικής φροντίδας μύρου, καθώς υψηλές δόσεις μύρου μπορεί να είναι τοξικές.Επιπλέον, εάν έχετε χειρουργική επέμβαση στο στόμα, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε το στοματικό διάλυμα μύρου κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι τα ράμματα - ειδικά τα μεταξωτά - μπορούν να υποβαθμιστούν όταν εκτεθούν σε μύρο, αν και διατηρούνται στις δόσεις που συνήθως βρίσκονται στο στοματικό διάλυμα.

Συνοπτικά

Μερικά φυσικά στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες περιέχουν λάδι μύρου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των στοματικών πληγών και της φλεγμονής των ούλων. Μην καταπίνετε ποτέ αυτά τα προϊόντα

3. Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών

Οι παραδοσιακές χρήσεις του μύρου περιλαμβάνουν τη θεραπεία δερματικών πληγών και λοιμώξεων. Σήμερα, οι επιστήμονες δοκιμάζουν αυτές τις εφαρμογές 

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα σε κύτταρα ανθρώπινου δέρματος διαπίστωσε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων που περιέχει μύρο βοήθησε στην επούλωση των πληγών 

Μια άλλη μελέτη σημείωσε ότι το μύρο και άλλα αιθέρια έλαια που εφαρμόζονταν μέσω των λουτρών βοήθησαν τις μητέρες να θεραπεύσουν δερματικά τραύματα από κολπικούς τοκετούς 

Συγκεκριμένες μελέτες για το έλαιο μύρου είναι πιο ενδεικτικές.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα σε 247 διαφορετικούς συνδυασμούς αιθέριων ελαίων διαπίστωσε ότι το έλαιο μύρου αναμεμειγμένο με έλαιο σανταλόξυλου ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θανάτωση μικροβίων που μολύνουν τις πληγές του δέρματος  Επιπλέον, σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, το έλαιο μύρο από μόνο του ανέστειλε το 43-61% της ανάπτυξης πέντε μυκήτων που προκαλούν δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δακτυλίτιδας και του ποδιού του αθλητή 

Απαιτείται επιστημονική έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη. Ωστόσο, αν θέλετε να δοκιμάσετε το μύρο για τη γενική υγεία του δέρματος, πολλές φυσικές αλοιφές και σαπούνια το περιέχουν. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε αραιωμένο λάδι μύρο απευθείας στο δέρμα σας.

Συνοπτικά

Η εφαρμογή αραιωμένου ελαίου μύρου στο δέρμα σας μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και να καταπολεμήσει τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Το λάδι μπορεί επίσης να αποτρέψει την ανάπτυξη μυκήτων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της δακτυλίτιδας και του ποδιού του αθλητή.

4. Καταπολεμά τον πόνο και το πρήξιμο

Ο πόνος — όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στις αρθρώσεις και πόνος στην πλάτη — είναι ένα κοινό βάσανο. Το έλαιο μύρου περιέχει ενώσεις που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οπιοειδών και λένε στον εγκέφαλό σας ότι δεν πονάτε. Το μύρο εμποδίζει επίσης την παραγωγή φλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο και πόνο.

Όταν τα άτομα επιρρεπή σε πονοκεφάλους έλαβαν ένα συμπλήρωμα πολλαπλών συστατικών που περιείχε αναλγητικές ενώσεις μύρου, ο πόνος στον πονοκέφαλο μειώθηκε κατά περίπου τα δύο τρίτα κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη. 

Συνοπτικά

Το έλαιο μύρρου περιέχει φυτικές ενώσεις που μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο δίνοντας σήμα στον εγκέφαλό σας ότι δεν πονάτε. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την παραγωγή φλεγμονωδών χημικών από το σώμα σας που οδηγούν σε πρήξιμο και πόνο.

5. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Το μύρο  είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μια ένωση που καταπολεμά την οξειδωτική βλάβη. Η οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλει στη γήρανση και σε ορισμένες ασθένειες. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το λάδι μύρου ήταν πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Επιπλέον, σε μια μελέτη σε ζώα, το λάδι μύρου βοήθησε στην προστασία του ήπατος από οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τον μόλυβδο σε ευθεία αναλογία με την ποσότητα μύρου που χορηγήθηκε πριν από την έκθεση σε μόλυβδο . Η εισπνοή ή η τοπική εφαρμογή του - που είναι δύο ασφαλείς χρήσεις του ελαίου μύρου για τους ανθρώπους - βοηθά στην προστασία του σώματός σας από την οξειδωτική βλάβη.

Συνοπτικά

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα και ζώα δείχνουν ότι το έλαιο μύρου είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ακόμη πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη Ε. vitamin E. 


Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλώ σημειώστε, τα σχόλια σας πρέπει να εγκριθούν, πριν δημοσιευτούν!

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.


Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Δείτε τα όλα

Τα λατρέψαμε!! Εσείς;