Θυμάστε το μεθυστικό άρωμα ενός βοτάνου ή ενός κήπου με λουλούδια μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού ή την τραγανή μυρωδιά ενός πορτοκαλιού καθώς το ξεφλουδίζετε; Αυτές οι οσμές είναι το άρωμα των αιθέριων ελαίων του φυτού, η ισχυρή, πτητική και αρωματική ουσία που περιέχεται σε διάφορα μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών, των φύλλων, των ριζών, του ξύλου, των σπόρων, των καρπών και του φλοιού του. Τα αιθέρια έλαια φέρουν συγκεντρώσεις των θεραπευτικών ιδιοτήτων του φυτού,αυτές τις ίδιες ιδιότητες που η παραδοσιακή δυτική ιατρική χρησιμοποιεί σε πολλά φάρμακα.

Τι είναι η Αρωματοθεραπεία;

Αρωματοθεραπεία σημαίνει απλώς την εφαρμογή αυτών των θεραπευτικών δυνάμεων - είναι μια αρωματική θεραπεία. Οι επαγγελματίες αρωματοθεραπευτές επικεντρώνονται πολύ συγκεκριμένα στην ελεγχόμενη χρήση αιθέριων ελαίων για τη θεραπεία παθήσεων και ασθενειών και για την προώθηση της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας.

Ωστόσο, η αρωματοθεραπεία δε λειτουργεί μόνο μέσω της όσφρησης. Η εισπνοή είναι μόνο μία μέθοδος εφαρμογής. Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στο δέρμα. Όταν χρησιμοποιούνται τοπικά, τα έλαια διεισδύουν στο δέρμα, δρώντας άμεσα στους ιστούς και τα όργανα του σώματος που βρίσκονται κοντά στην εφαρμογή. Εισέρχονται επίσης στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Φυσικά, όταν εφαρμόζεται τοπικά, εισπνέεται και το άρωμα του αιθέριου ελαίου.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι δράσης στο σώμα:

1.Φαρμακολογικός, ο οποίος επηρεάζει τη χημεία του σώματος, 

2.Φυσιολογικός, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να λειτουργεί και να επεξεργάζεται  και

3.Ψυχολογικός, ο οποίος επηρεάζει τα συναισθήματα και τις στάσεις. Αυτοί οι τρεις τρόποι αλληλεπιδρούν συνεχώς. 

Η αρωματοθεραπεία είναι τόσο ισχυρή εν μέρει επειδή επηρεάζει και τις τρεις λειτουργίες. Επιλέγετε τη μέθοδο εφαρμογής με βάση το πού θέλετε περισσότερο να συγκεντρωθούν τα οφέλη και με το τι είναι πιο βολικό και ευχάριστο για εσάς.

Η αρωματοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα μια πτυχή μιας μεγαλύτερης κατηγορίας θεραπευτικής θεραπείας γνωστής ως βοτανοθεραπείας. 

Η βοτανοθεραπεία χρησιμοποιεί επίσης τις θεραπευτικές δυνάμεις των φυτών για τη θεραπεία σωματικών και συναισθηματικών προβλημάτων, αλλά χρησιμοποιεί ολόκληρο το φυτό ή μέρη του φυτού, όπως φύλλα, άνθη, ρίζες και σπόρους, αντί για το αιθέριο έλαιο. Η αρωματοθεραπεία και η βοτανοθεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού για να αυξήσουν τα θεραπευτικά οφέλη.

Θεραπευτικές Χρήσεις Αιθέριων Ελαίων

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα σωματικών προβλημάτων με την αρωματοθεραπεία. Σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και να καταστρέψουν βακτήρια, μύκητες, ζυμομύκητες, παράσιτα και ιούς. 

Πολλά αιθέρια έλαια μειώνουν επίσης τους πόνους, καταπραΰνουν ή εξαλείφουν φλεγμονές και σπασμούς, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή ινσουλίνης και ορμονών, επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, διαλύουν τη βλέννα και ανοίγουν τις ρινικές οδούς ή βοηθούν την πέψη - απλά αναφέρω μερικές από τις καταπληκτικές  τους ιδιότητες.

Η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να έχει σημαντική επίδραση στα συναισθήματά μας. Το να μυρίζουμε το φασκόμηλο, για παράδειγμα, μπορεί να καταπνίξει τον πανικό, ενώ το άρωμα που απελευθερώνεται από το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι. Δεδομένου ότι το μυαλό μας επηρεάζει έντονα την υγεία μας και είναι από μόνο του ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, κάνει τις δυνατότητες της αρωματοθεραπείας ακόμα πιο συναρπαστικές.

Πολλά αιθέρια έλαια εκτελούν περισσότερες από μία λειτουργίες, επομένως το να έχετε μόνο μισή ντουζίνα περίπου θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα κοινών σωματικών παθήσεων και συναισθηματικών προβλημάτων. Η ομορφιά της αρωματοθεραπείας είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μείγμα ελαίων που θα ωφελήσουν και τα δύο σε μία θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναμίξετε έναν συνδυασμό αιθέριων ελαίων που όχι μόνο σταματά τη δυσπεψία, αλλά και μειώνει τη νευρική κατάσταση που την ενθαρρύνει. Ή, μπορείτε να σχεδιάσετε μια λοσιόν σώματος αρωματοθεραπείας που βελτιώνει την επιδερμίδα σας και ανακουφίζει από την κατάθλιψη.

 


Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλώ σημειώστε, τα σχόλια σας πρέπει να εγκριθούν, πριν δημοσιευτούν!

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.


Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Δείτε τα όλα

Τα λατρέψαμε!! Εσείς;