Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΚΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ
Τα πρώτα ρολόγια εμφανίστηκαν τον 14ο αιώνα και διέθεταν μηχανική κίνηση αφού οι μπαταρίες δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα. Το σημαντικότερο ορόσημο στην ωρολογοποιία ήταν τα κουρδιστά ρολόγια. Ο κουρδιστός μηχανισμός αποθήκευε ενέργεια την οποία εν συνεχεία μετέφερε στις κινήσεις των δεικτών.
Τα επόμενα 500 χρόνια, ο μηχανισμός των ρολογιών βελτιωνόταν συνεχώς. Στα τέλη της δεκαετίας του 1900, τα ρολόγια χαλαζία (quartz) άρχισαν να αντικαθιστούν τα μηχανικά ρολόγια. Αυτή η περίοδος ονομάστηκε "κρίση του χαλαζία".
Στις μέρες μας, τα μηχανικά ρολόγια αποτελούν πολύ δημοφιλές trend, καθώς δεν χρειάζονται μπαταρίες και αρκεί η μηχανική ενέργεια του κατόχου για να φορτίζει το ρολόι.
Μάλιστα, πολλά από αυτά έχουν και διαφανές καντράν μέσω του οποίου φαίνεται ο εσωτερικός μηχανισμός του ρολογιού. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό, προσθέτει σε αυτού του είδους τα μηχανικά ρολόγια μια old-school γοητεία, πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για vintage ρολόγια τσέπης!
ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΚΙΝΗΣΗΣ
Τα ανδρικά ρολόγια διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο πάχος και στον τρόπο που στέκονται στον καρπό σου. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον εσωτερικό μηχανισμό του κάθε ρολογιού. Πολλοί άνθρωποι δείχνουν προτίμηση στα μηχανικά ρολόγια, διότι οι δείκτες των δευτερολέπτων κινούνται πιο ομαλά ενώ στα ρολόγια χαλαζία οι αντίστοιχοι δείκτες κινούνται πιο διακεκομμένα όπως φαίνεται και παρακάτω.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΑΚΡΙΒΑ ΡΟΛΟΓΙΑ
Ο ωρολογιακός μηχανισμός δε διαθέτει καθόλου ηλεκτρονικά και λειτουργεί αποκλειστικά με μηχανική ενέργεια που αποθηκεύει κατά τη διαδικασία του κουρδίσματος. Στο εσωτερικό του ρολογιού, υπάρχει ένα σπειροειδές ελατήριο το οποίο συσπειρώνεται και παρέχει ενέργεια για 1 έως 5 ημέρες λειτουργίας έως ότου αυτό αποφορτιστεί εντελώς. Ο χρόνος λειτουργίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα του ρολογιού. Υπάρχουν δύο είδη μηχανικών ρολογιών: τα χειροκίνητα και τα αυτόματα.
Το χειροκίνητο μηχανικό ρολόι φορτίζει στρέφοντας την κορώνα στο πλάι του ρολογιού, αλλά σε ένα αυτόματο μηχανικό ρολόι η πηγή ενέργειας είναι ουσιαστικά η φυσική κίνηση του χεριού σου, συνεπώς δεν χρειάζεται να το κουρδίζεις σχεδόν ποτέ αν το φοράς συνεχώς. Λόγω του ότι τα μηχανικά ρολόγια διαθέτουν μεγάλο πλάτος και πάχος, δεν είναι κατάλληλα για μικρά αγόρια και επίσης συνήθως τα συναντάμε στο υψηλότερο εύρος τιμών.
ΡΟΛΟΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙΑ (QUARTZ) – ΦΘΗΝΑ ΡΟΛΟΓΙΑ
Τα ρολόγια χαλαζία βασίζονται στην ενέργεια που προκύπτει από τις δονήσεις ενός κρυστάλλου χαλαζία ο οποίος ταλαντεύεται σε συγκεκριμένα και ακριβή χρονικά διαστήματα. Το μεσοδιάστημα αυτό είναι η αιτία που οι δείκτες των δευτερολέπτων κινούνται κάπως άτακτα αντί να έχουν μια πιο ομαλή ροή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μηχανικά ρολόγια αντικαταστάθηκαν από αυτά με μηχανισμό χαλαζία.- Ο χαλαζίας είναι πολύ πιο ακριβής
- Ο μηχανισμός χαλαζία είναι πιο οικονομικός στην κατασκευή
- Ο εσωτερικός μηχανισμός χαλαζία καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο
- Τα ρολόγια χαλαζία είναι μικρότερα και με πιο λεπτή κάσα
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΥ, ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑΧΥΜΕΤΡΟΥ;
ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ
Το χρονόμετρο περιγράφει την ακρίβεια ενός ρολογιού και κατά πόσο είναι αρκετά ακριβές ώστε να χρησιμοποιείται για αστρονομική ναυσιπλοΐα από τους ναυτικούς. Σε παλαιότερες εποχές, ήταν υποχρεωτικό ο καθένας που ταξίδευε στην θάλασσα να έχει το δικό του ρολόι χρονόμετρο.
Παρόλο που πολλοί άνθρωποι τα έχουν ακόμα και σήμερα ως εφεδρικά, τα συγκεκριμένα ρολόι έχουν πλέον αντικατασταθεί από συστήματα ασύρματης πλοήγησης. Για να πάρει ένα ρολόι την επίσημη σφραγίδα ως χρονόμετρο, πρέπει να υποβληθεί σε σχολαστικές δοκιμές στο περίφημο Επίσημο Ελβετικό Ινστιτούτο Ελέγχου Χρονομέτρων (COSC). Εκεί, το ρολόι δοκιμάζεται για περισσότερες από 2 εβδομάδες σε διαφορετικές θερμοκρασίες και τοποθεσίες. Η μέγιστη ακρίβεια φυσικά συνεπάγεται και υψηλότερες τιμές.
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ
Ουσιαστικά ένα ρολόι που εξοπλίζεται με χρονογράφο σημαίνει ότι διαθέτει λειτουργίες χρονομέτρου.
ΤΑΧΥΜΕΤΡΟ
Ταχύμετρο είναι μια λειτουργία του ρολογιού η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να μετρήσεις την ταχύτητα συσχετίζοντας τον χρόνο που πέρασε με την απόσταση που καλύφθηκε. Η κλίμακα του ταχυμέτρου τοποθετείται συνήθως στην στεφάνη ή στην πρόσοψη του ρολογιού.
ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ – ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΜΟΥ;
Ποια ποσότητα νερού μπορεί να αντέξει ένα ρολόι και τι συμβαίνει όταν βρέχει; Μπορείς να φοράς το ρολόι όταν πας για μπάνιο;
Εάν το ρολόι σου είναι αδιάβροχο, θα το δεις γραμμένο στην εξωτερική πίσω πλευρά της βάσης της κάσας του ρολογιού. Η μονάδα μέτρησης αδιαβροχοποίησης είναι ATM (ατμοσφαιρική πίεση).
1 ATM / 10 μέτρα – Το ρολόι αντέχει μερικές σταγονές ή ένα ψιλόβροχο.
3 ATM / 30 μέτρα – Το ρολόι αντέχει την έκθεση στη βροχή και πιτσιλίσματα.
5 ATM / 50 μέτρα – Το ρολόι μπορεί να φορεθεί ακόμα και όταν κάνεις ντους ή μπάνιο σε ρηχά νερά.
10 ATM / 100 μέτρα – Το ρολόι είναι αδιάβροχο, αλλά δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταδύσεις μεγάλου βάθους.
15 ATM / 150 μέτρα – Αυτό το ρολόι είναι ασφαλές για οποιαδήποτε δραστηριότητα στο νερό.
Αφήστε ένα σχόλιο