Ανδρική μόδα StarDust_Made
ΑΡΧΙΚΗ Blogs Ανδρική μόδα

Πώς λειτουργεί ένα Tourbillon ρολόι;

Πώς λειτουργεί ένα Tourbillon

Ο «εγκέφαλος» ενός μηχανικού ρολογιού βρίσκεται σε αυτό που είναι γνωστό ως διαφυγή, το οποίο περιλαμβάνει ένα λεπτό ελατήριο τριχών τοποθετημένο σε έναν τροχό ισορροπίας που περιστρέφεται εμπρός και πίσω (κάθε περιστροφή ισοδυναμεί με ένα τικ στο ρολόι). Λόγω της φύσης του σχεδιασμού και των επιπτώσεων της βαρύτητας των ελαφρύτερων ή βαρύτερων σημείων στον τροχό ισορροπίας, ο ρυθμός μέτρησης του χρόνου θα ποικίλλει όταν το ρολόι βρίσκεται σε διαφορετικές θέσεις.

Σε ένα τυπικό μηχανικό ρολόι, η διαφυγή είναι σταθερή και είναι αδύνατο να ρυθμιστεί ώστε να διατηρείται ακριβώς ο ίδιος ρυθμός, ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκεται το ρολόι (dial up, down, crown up, down, κ.λπ.). Μπείτε στο tourbillon. Σε ένα tourbillon, ολόκληρη η διαφυγή στεγάζεται σε ένα περιστρεφόμενο κλουβί και ολόκληρο το συγκρότημα κινείται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία βρίσκεται το ρολόι, αυτές οι παραλλαγές χρονισμού ουσιαστικά ακυρώνονται.

Το tourbillon είναι ένα από τα κορυφαία ωρολογικά επιτεύγματα και ένα πραγματικά εντυπωσιακό κατόρθωμα της μηχανικής.

Και λίγη γοητευτική ιστορία για όλους εμάς που αγαπάμε να διαβάζουμε ιστορίες! ;-)

CLASSIQUE DOUBLE TOURBILLON 5345

Στις 26 Ιουνίου 1801 ο Abraham-Louis Breguet κέρδισε τα δικαιώματα για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που θα διαρκούσε για μια περίοδο δέκα ετών για έναν νέο τύπο ρυθμιστή που ονομάζεται «Tourbillon».

 Όταν εφηύρε το tourbillon, ο AL Breguet όχι μόνο βελτίωσε την ακρίβεια των χρονομέτρων τσέπης, αλλά έδωσε επίσης στον κόσμο της ωρολογοποιίας μια από τις καλύτερες ωρολογικές συσκευές του.

Ο Abraham-Louis Breguet στήριξε το έργο του στην παρατήρηση ότι η βαρύτητα είναι ο εχθρός της κανονικότητας των ωρολογικών κινήσεων, καθώς προκαλεί διακυμάνσεις στη ρύθμιση του χρονισμού με κάθε αλλαγή θέσης ενός ρολογιού όταν φοριέται. 

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα της βαρύτητας που είναι εγγενές σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ο μαέστρος είχε την ιδέα να εγκαταστήσει ολόκληρη τη διαφυγή (δηλαδή την ισορροπία και το ελατήριο, τον μοχλό και τον τροχό διαφυγής, τα μέρη που είναι πιο ευαίσθητα στη βαρύτητα) μέσα σε ένα κινητό φορείο που εκτελεί μια πλήρη περιστροφή κάθε λεπτό. Έτσι, αφού όλα τα ελαττώματα επαναλαμβάνονται τακτικά, μπαίνουν σε μια διαδικασία αμοιβαίας αποζημίωσης. Επιπλέον, η συνεχής αλλαγή του σημείου επαφής που υφίστανται οι στροφείς ζυγοστάθμισης στα ρουλεμάν τους εξασφαλίζει βελτιωμένη λίπανση.

Παρόλο που η πρόοδος της ωρολογοποιίας κατέστησε δυνατή τη σημαντική βελτίωση της κανονικότητας με πιο κλασικά μέσα, το Tourbillon, που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1801, παραμένει μια σπουδαία εφεύρεση, ένα θρυλικό ορόσημο στην καριέρα του Breguet. 

Επιπλέον, μέσα από τους διακριτικούς δεσμούς του με την αστρονομία και τις κοινωνικές επιστήμες, αναδείχθηκε επίσης σε μια κομβική στιγμή της ευρωπαϊκής σκέψης. Έκτοτε, η εταιρεία Breguet έχει κάνει τιμή να αποτίει φόρο τιμής σε αυτήν την εφεύρεση με ρολόγια το καθένα πιο κομψά από το επόμενο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΡΜΠΙΓΙΟΝ

 

Βασισμένο σε μια αρχή που ήταν εξαιρετική και όμως πολύ περίπλοκη στην πραγματική παραγωγή, το Tourbillon απείχε πολύ από το να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 1801. Μετά από δύο πειραματικά μοντέλα (το ρολόι αρ.1 και το ρολόι N° 282 που ολοκληρώθηκε το 1800 και πουλήθηκε πολύ αργότερα από τον γιο του Breguet), το πρώτο Tourbillon δε θα κυκλοφορούσε στο εμπόριο μέχρι το 1805.

Το επόμενο έτος, η εφεύρεση παρουσιάστηκε στο κοινό στην Εθνική Έκθεση Βιομηχανικών Προϊόντων που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στην Esplanade des Invalides τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1806.

Περιγραφόμενος ως ένας μηχανισμός με τον οποίο τα ρολόγια «διατηρούν την ίδια ακρίβεια, ανεξάρτητα από την κάθετη ή κεκλιμένη θέση του ρολογιού», ο ρυθμιστής tourbillon ήταν μια συνεχής πηγή γοητείας στη συνέχεια.

Οι μεγαλύτεροι θιασώτες της ωρολογίας δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην απήχησή της: ο διάσημος προστάτης και Ιταλός συλλέκτης Sommariva, ο Monsignor Belmas, Επίσκοπος του Cambrai, οι Bourbons της Ισπανίας που επρόκειτο να κατέχουν έως και τρία Tourbillon που αποκτήθηκαν μεταξύ 1808 και 1814 ή ο Prince-Regent. της Αγγλίας που απέκτησε ένα Tourbillon μεγάλου μεγέθους το 1814, τοποθετημένο στην κορυφή ενός επίχρυσου χάλκινου κώνου. 

Κάπως μυστηριώδες και προορισμένο για μυημένους, μόνο 35 δείγματα Tourbillon πουλήθηκαν μεταξύ 1805 και 1823, το έτος του θανάτου του μαέστρου, αλλά οι διάδοχοί του μέχρι σήμερα το έχουν αναλάβει ως καθήκον τους να διαιωνίσουν αυτή την εξαιρετική τεχνογνωσία, ενώ την εμπλουτίζουν με φρέσκα κατορθώματα.


Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλώ σημειώστε, τα σχόλια σας πρέπει να εγκριθούν, πριν δημοσιευτούν!

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.


Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Δείτε τα όλα